Persbericht 2018

Twee miljoen vrouwen in de overgang; toch een taboe

In de Week van de Overgang 2018 van 9 tot 15 april maakt StudioVrouw de integrale problematiek van werk, emancipatie en zorg in de levensfase van vrouwen van 45 tot 60 inzichtelijk en bespreekbaar. De mogelijke symptomen en impact van deze levensfase zijn veelal onbekend. Misschien zelfs wel een taboe, als je kijkt naar wat we weten en bespreken over andere levensfasen die te maken hebben met hormonen, zoals puberteit, zwangerschap en seks.

Op dit moment zijn er in Nederland bijna 2 miljoen vrouwen tussen de 45 en 60 jaar.
Zij hebben een ander leven dan de generatie voor hen. Driekwart van de vrouwen van 45 tot 60 van nu heeft een betaalde baan. 60% Van de 3,5 miljoen mantelzorgers is vrouw; bijna de helft van hen is tussen de 45 en 65 jaar.  Deze generatie heeft bovendien gemiddeld 5 jaar later kinderen gekregen die, als hun moeder in de overgang komt, volop aan het puberen zijn. Die combinatie levert stress op. En stress en een veranderende hormoonhuishouding blijken slecht samen te gaan. Dan blijkt erover praten juist heel verstandig om de regie te nemen in plaats van het te laten gebeuren.

Symptomen herkennen: bingo!
Gemiddeld heeft een vrouw haar laatste menstruatie als ze 51,4 jaar is. Dat moment heet de menopauze. De jaren in de aanloop daar naar toe én nog een aantal jaren daarna heet de overgang. Vier op de vijf vrouwen ervaart in die jaren symptomen van de overgang. Welke symptomen en in welke mate is voor elke vrouw anders. Van de welbekende opvliegers heeft 76% van de vrouwen last. Minder bekende symptomen zijn angst- en paniekaanvallen, duizeligheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, vergeetachtigheid en onzekerheid. Er zijn naar schatting ook nog ‘ns ruim 200.000 vrouwen die vervoegd in de overgang komen - (ruim) voor hun 40e - en daarvan vaak heftige symptomen ervaren. Op 12 april is er een workshop in Rotterdam, speciaal voor vrouwen met de diagnose vervroegde overgang (POI / POF).

Werk en overgang
Om gezond, vitaal en gelukkig te leven en te werken tijdens en na de overgang is het voor vrouwen heel erg belangrijk om rond hun 45e regie op deze levensfase te nemen. Uit een recente uitzending van NOS Nieuwsuur bleek dat een derde van het verzuim in deze leeftijdscategorie kan samenhangen met overgangssymptomen. Het werk is de eerste plek waar uitval dreigt als er geen passende, op overgangsklachten gerichte actie ondernomen wordt. Op tijd en goed geïnformeerd zijn is essentieel voor alle betrokkenen: huisartsen, bedrijfsartsen, HR-professionals, leidinggevenden, verzekeraars en vrouwen zelf. Op 9 april is er een landelijke meet up #metime rondom werk en overgang.

Deelnemers aan het landelijke congres of een van de andere lokale events kunnen zich aanmelden via www.weekvandeovergang.nl
>>>>>>>>>>>>>>

Facts&figures
Het aantal vrouwen tussen 45 en 60 jaar in ons land  is bijna 2 miljoen. Daarvan werkt driekwart: 1,5 miljoen. Met de toenemende vergrijzing, arbeidsparticipatie en de stijgende pensioenleeftijd neemt het aantal werkende vrouwen tussen 45 en 60 jaar verder toe.

Uit onderzoek van stichting Vuurvrouw blijkt, dat 3 tot 5% van vrouwen in de overgang ernstige depressieve gevoelens ervaart. Een groot risico op een (langdurige) depressie.

Uit onderzoek van de Hersenstichting blijkt dat vrouwen over het algemeen een stuk slechter slapen dan mannen. Vrouwen komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. 11% Van de vrouwen in de leeftijdsgroep 41 t/m 65 jaar (in de overgang) gebruikt slaapmedicatie vs. 4,6% van de mannen. In de leeftijdsgroep 65+ (na de overgang) is dat zelfs 17,5% van de vrouwen vs. 6,1% van de mannen. Slecht slapen leidt tot vermoeidheid en uitputting.

Van de 3,5 miljoen mantelzorgers is 60% vrouw; bijna de helft van hen is tussen de 45 en 65 jaar.                               
à zie voor meer feiten en fabels op www.weekvandeovergang.nl

Het landelijke programma bestaat uit events door het hele land en is te vinden op www.weekvandeovergang.nl  De week van de overgang is een initiatief van

Informatie en interviewaanvragen
Liesbeth Josiassen, tel. 06 54 23 77 34

Partners week van de overgang
MIND|Korrelatie    Depressievereniging     Somnox     WOMEN Inc. 

Achtergrondinformatie
https://vuurvrouw.nu/dossier-stemmingsklachten/
http://www.werkendevrouwen.nl/wp-content/uploads/2016/07/Over_2_BINGO.pdf
https://www.womeninc.nl/nieuwsbericht/overgang-h-erkend
https://www.depressievereniging.nl/depressie/oorzaken-depressies/
https://www.hersenstichting.nl/actueel/nieuws/genoeg-slaap-geen-garantie-voor-goede-nachtrust
https://www.womeninc.nl/agendaitem/week-van-de-overgang-ga-het-gesprek-aan/
info@poi-pof.nl