Fabels - werk, emancipatie & gezondheid

Werk je in de zorg?
Kijk dan ook 'ns op www.izz.nl/overgang  

1. Ik in de overgang?
Zeg, ik ben nog lang geen 55 hoor!
De eerste symptomen kunnen al op je 40e beginnen, je merkt daar vaak nog niet zoveel van. De menopauze is de laatste menstruatie in het leven van een vrouw, gemiddeld in het 52e levensjaar. Meestal is dit pas een jaar na het moment vast te stellen. De overgang is de periode rond de menopauze: deze duurt gemiddeld 5 tot 12 jaar. Ga gerust naar je huisarts - vanaf je 40e - als je voor jouw gevoel vage klachten hebt, wisselende stemmingen of je gedrag of gevoel niet goed herkent.

2. Hormonen slikken tegen overgangsklachten?
Daar krijg je borstkanker van!
De dosering hormonen bij medicatie tegen overgangsklachten is laag en is bedoeld om de sterke daling van de eigen productie tijdelijk op te vangen totdat het lichaam zelf die balans weer heeft hervonden. Oestrogeen is het vrouwelijk hormoon dat huid, botten, vaten, gewrichten, spieren, pezen en slijmvliezen soepel, stevig en elastisch houdt. Door die hormoonval in relatief korte tijd (die van oestrogeen kan wel met 80% naar beneden storten) krijgt 80 tot 85% van de vrouwen op zeker moment te maken met opvliegers, nachtzweten, enzovoort. En omdat oestrogeen ook van invloed is op het brein, kun je eveneens last krijgen van somberheid, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Ga naar een gyneacoloog om je te laten informeren naar de mogelijke behandelingen.

3. Stoppen met hormonen als je in de overgang bent?
Dan krijg je het dubbel en dwars voor je kiezen!
Als je een korte periode -  een half tot een jaar - hormoonsuppletie neemt en dan stopt, zit je hoogstwaarschijnlijk nog middenin de overgang en krijg je dus gewoon de klachten die je anders ook zou hebben.

4. De overgang?
Dat hoort er nu eenmaal bij en gaat vanzelf over!
Door onze typisch Hollandse calvinistische inborst denken we het leven te moeten nemen zoals het zich ons aandient. Dat kun je ook doen tijdens de overgang, de vraag is of je jezelf en je omgeving daarmee het beste helpt. Maar ongeveer 20% van de vrouwen heeft geen klachten – de rest dus wel. Dat is 80% - en die klachten variëren van mild tot zo heftig dat ze niet goed meer functioneren. De gemiddelde duur is van deze transitieperiode is 5 tot 12 jaar.

5. De overgang?
Echt niet sexy, dus ik doe er niet aan mee! Ik heb het er gewoon niet over!
Helaas, je ontkomt er niet aan. Elke vrouw gaat door deze levensfase. Vrouwen van onze generatie weten vaak niet wat de overgang is. We hebben geleerd over puberteit, seks, zwangerschap en bevalling, maar daarna is er een onontgonnen gebied. Keuzes die je maakt voor en in de overgang hebben gevolgen voor de periode daarna. Vrouwen worden steeds ouder, maar de menopauzeleeftijd blijft gelijk. Vrouwen zullen daarom steeds een groter deel van hun leven ná de overgang leven. De vraag is: hoe wil je je leven in en na de overgang graag inrichten? 

Meer lezen?
Zie de boekenkast op www.overgangsproof.nl

of neem een abonnement op OVERHOOP

Fout fimpje bekijken?
Dat kan hier